TREND AUTOMATA SZOLÁRIUM HÁLÓZAT. SZOLNOK, TÖRÖKSZENTMIKLÓS, TISZAFÖLDVÁR, BUDAPEST, CEGLÉD, ABONY. 
Szolárium-Blog

Trend szolárium hálózat. Szolnok. Törökszentmiklós, Tiszaföldvár, Budapest. blog

Mit kell ennem, hogy bőröm szép barna legyen?

Mit kell ennem, hogy bőröm szép barna legyen?
2022.07.20.

Számos olyan étel van, amelyet előnyösebb a napon fogyasztani. Ismerd meg azokat az ételeket, ami segít a barnulásban. Továbbá mit kell enni, hogy ne égj le?

Néhány évszázaddal ezelőtt a cserzett bőrt a rabszolgák sorsának tartották, és arra kényszerítették őket, hogy megbarnítsák a hátukat a napon. 

 

A felsőbb rétegek képviselői zárt ruhát viseltek, igyekeztek elkerülni a leégést, bőrük olyan világos volt, hogy helyenként kék erek látszottak rajta. 

Innen származik a „kék vér” kifejezés.

A teljes igazság a barnulásról Coco Chanelnek köszönhetjük a barnulás divatját. Nem is olyan régen az alsóbb osztály jeleként tartották számon, ma pedig az emberek a dédelgetett barnulásért járnak szoláriumba, és meg tudják különböztetni a fekete-tengeri barnaságot a thai barnaságtól.

Mi az a barnaság?

napozas vagy szolarium1

A leégés a bőr elsötétülése, amely a bőr felső rétegében – az epidermiszben – található melanin pigment termelése miatt következik be, melynek 5%-a melanociták.

Ultraibolya sugárzás hatására a tirazin aminosav elfogy. Így termelődik a melanin, amely szabályozza az ultraibolya sugárzás bőrre gyakorolt ​​hatását.

Minden embernek azonos számú melanocitája van - körülbelül 5 millió, de tevékenységük egyéni. Ezért az emberek bőrszíne és barnulása különbözik. Nem mindenki tud róla, de az állatok, a növények, sőt a mikroorganizmusok is rendelkeznek melaninnal.

Fekete (eumelanin), sárga (pheomelanin) és barna (fakomelanin) színben kapható.

A melanin miatt a bab és a szőlőmag sötétedik, a hámozott burgonya sötétedik, a banánhéj pedig feketévé válik.

A melanin színezi a rovarok kitint, és adja a növényeknek jellegzetes színüket.

Ha megnézzük a nyári szabadságról ősszel visszatért munkatársakat, felismerhetjük, hogy melyikük hol pihent.

A legintenzívebb barnaság a tengeri. Jellegzetes aranybarna színe van.

A tengeri barnulás közötti különbség az, hogy a tengeren az ember nem csak dózisban kap közvetlen, hanem visszaverődő ultraibolya sugárzást is, ezért óvatosan kell napozni a tengeren, lehetőleg reggel és este, elkerülve a hosszú napozást a nap közepén.

A folyami barnulás a barnulás második legintenzívebb fajtája. Színében különbözik a tengertől, és abban is, hogy tovább tart, mivel a mérsékelt napsugárzás kumulatív hatást vált ki.

Végül egy szolárium és egy önbarnító. Az utolsó nem éppen barna.

Ez az epidermiszben található keratin fehérjét alkotó anyagok általi stimuláció, ami megváltoztatja a színét.

 

Mikor jött divatba a barnulás?

barna no szolarium

A múlt század 20-as éveiig a barnaság nem volt trend, és az alsóbb osztály jelének tekintették.

A történelem a barnulás divatját Coco Chanellel köti össze, aki egy mediterrán nyaralásról hazatérve az arisztokráciára atipikus bronzszín volt. 1922 nyarán hivatalosan bejelentette az újságíróknak, hogy az aszpirin színű arc (amelyre a gyengéd szalonhölgyek olyan büszkék voltak) egészségtelennek és kellemetlennek tűnik, a szép bőr pedig a lebarnult bőr.

Ez a bejelentés sokat változtatott, felforgatta a divatipart.

A zárt fürdőruhák kimennek a divatból, a bikinik már a sarkon voltak.

Az igazság kedvéért azonban el kell mondanunk, hogy CoCo története egy nagy mítosz része, hiszen a szoláriumozást régóta használják gyógyászati ​​célokra. 

Bár magát a "napozás" kifejezést Rikli francia orvos vezette be még 1855-ben, ez az eljárás nem vált népszerűvé az orvos hazájában, de a napozás már a 70-es években népszerűvé vált a minden külföldi irányzatra mohó arisztokrácia körében.

XIX század. Óvintézkedések

A leégés, mint tudod, nem csak hasznos, hanem káros is lehet.

A túlzott napozás számos szövődményt okozhat, a napégéstől és a hőgutától a rákos megbetegedésekig.

 

Mérsékelten és bölcsen kell napozni

 

Napozásra biztonságosnak tekinthető a reggeli (8-11 óra) és az esti órák (16-19-ig).

Az ultraibolya sugarak három típusból állnak - A, B, C. Úgy gondolják, hogy amikor áthaladnak a föld légkörén, a legveszélyesebb C és B sugarakat természetes szűrők késleltetik, az A sugarak nem jelentenek nagy veszélyt.

Valójában az ózonréteg állapotát figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy nem minden B és C sugárzás késik, ezért napközben, amikor az ultraibolya sugárzás különösen intenzív, jobb az árnyékban pihenni.

 

Mit kell enni, hogy ne égj le

mit egyek hogy barna legyek

Az egyenletes barnaság érdekében, valamint az UV-sugarak káros hatásainak megelőzése érdekében az orvosok azt tanácsolják, hogy kövessen egy speciális diétát, amely segíthet a szervezetnek megbirkózni az ultraibolya sugárzással.

Számos olyan étel van, amelyet előnyösebb a napon fogyasztani. Furcsa módon először is étcsokoládé.

Tanulmányok igazolták, hogy az étcsokoládéban magas az egészséges flavonoidok tartalma, amelyek növelik a bőr rugalmasságát és feszességét. Ezek az anyagok erősítik az ereket, és jó megelőzést jelentenek a szívroham ellen.

A csokoládénak keserűnek kell lennie. Legalább 65%-os kakaó tartalommal.

A sárgarépában, édesburgonyában, sárgabarackban, sütőtökben és mangóban található béta-karotint a kozmetikai gyártók aktívan forgalmazzák.

És nem hiába, mert ez az anyag a növények védelmezőjeként működik, megakadályozva, hogy a gyökök elpusztítsák sejtjeinket.

Az emberi szervezetbe kerülve a béta-karotin hasonló módon hat, megelőzi a külső és belső károsodásokat, többek között megvédi a bőrt a napfénytől.

A paradicsom, a görögdinnye és a papaya likopin nevű anyagot tartalmaz.

Ezt a vegyületet a rákos sejtek, az asztma és a szürkehályog elleni küzdelemben használják.

Az eper, a kivi, a narancs, a mandula és a lazac is hasznos a forró nyaralás szerelmeseinek.

Napsütésben érdemes sima vizet, természetes gyümölcsleveket és zöld teát inni.

Ez utóbbi egy olyan anyagot tartalmaz, amelyet az orvosok "epigallocatechin-gallátként" emlegetnek.

Ez egy természetes vegyszer, amely segít felgyorsítani az anyagcserét, gyorsan leadni a túlsúlyt és megvédeni az ultraibolya sugárzástól.

Ezenkívül az EGCG tulajdonságai az Alzheimer-kór megelőzésében is megmutatkoznak. A zöld tea gátolja a hisztamin túltermelését is, ezáltal minimalizálja az allergiás reakciókat, amelyek tönkretehetik a nyaralást.

Az orvosoknak még külön kifejezésük is van, amit a szolárium iránti túlzott szenvedélynek neveznek - tanorexia.

A statisztikák szerint főként a mérsékelt éghajlatú országokból származó 13-16 éves tinédzser lányok érintettek.

A tanorexia megelőzése érdekében az Egyesült Királyságban tilos a szoláriumozás 16 év alatti tinédzserek számára, és az Egyesült Államok számos államában a strandokon és a szoláriumban tartózkodó gyerekeknek írásos szülői engedély szükséges a napozáshoz.

Vissza

Kapcsolódó bejegyzések